Min vän Anna hade under en längre tid pratat galet varmt (och mycket) om musslorna hon tillagade i tid och otid. Efter ett tag var det ju på sin plats att jag skulle bli bjuden på denna skapelse, fanns inga andra utvägar längre. En underbart mysig höstfredag var det dags och jag blev tagen med storm! Min skeptism förbyttes mot galen kärlek! Jag förstod nu vad hon pratat om och blev minst lika fast! Tack Anna ;-D
2 kg Blåmusslor
140g Bacon, strimlat
3 Schalottenlökar, strimlade
1 Vitlöksklyfta, finhackad
0,5 Fänkål, finhackad
1 Röd Chili, finhackad med fröna urskrapade
0,5 tsk torkad Timjan, krossad
7 dl Vitt Vin
3 dl Vispgrädde
1 kruka Basilika, strimlad
50g Parmesan, hyvlad (finhackade parmesanen och det blev riktigt bra)
Olivolja
Salt
Svartpeppar
Släng de trasiga musslorna och tvätta resterande. Fräs bacon, schalottenlök, vitlök, fänkål, chili och timjan i olivolja på hög värme ca 10 min. Ner med musslorna och häll på vinet och grädden. Lägg på locket, när musslorna öppnat sig så lyft ur dom på en gång. Håll musslorna varma med folie eller under ett lock. Låt enbart såsen koka rejält i ca 5 min. Vänd i basilikan och lägg tillbaka musslorna. Ner med parmesanen, hyvlad eller som vi gjorde "finhackade" vilket gav god smak.
Servera genast tillsammans med en god baguette som du använder till att få upp all den goda såsen! Ät gärna med händerna, använd musselskalen som "bestick" ;-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar